ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 188 ОТ 24 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1991 Г. (ДВ, БР. 34 ОТ 1991 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 188 ОТ 24 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1991 Г. (ДВ, БР. 34 ОТ 1991 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 4 Август 2009г.,
изм. ДВ. бр. от 1 Юни 2010г.

Допълнителни разпоредби

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В думите "паметници на културата" се заменят с "културни ценности".
§ 2. В думите "определени с наредбата по чл. 14, ал. 1, т. 2 ЗСПЗЗ" се заличават.
§ 3. В ал. 11 се изменя така:
"(11) До одобряване на кадастралната карта и кадастралните регистри плановете по § 4к, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ се съхраняват и поддържат в актуално състояние от общинската администрация. След одобряване на кадастралната карта и кадастралните регистри новообразуваните имоти се нанасят в кадастралната карта от Агенцията по геодезия, картография и кадастър."
§ 4. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея след думата "имоти" се поставя запетая и се добавя "съответно кадастралната карта".
2. Създава се ал. 2:
"(2) В случаите по § 4к, ал. 8, т. 1, 2 и 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ заинтересуваните лица подават искане до кмета на общината за разглеждане от комисията по § 4к, ал. 12 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ."
§ 5. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите "се допуска" се добавя "в случаите, предвидени със закон".
2. Създава се ал. 7:
"(7) Замяната в случаите по чл. 27, ал. 6 ЗСПЗЗ се извършва по реда на глава четвърта "а", раздел I."
§ 6. - се отменят.
§ 7. В ал. 2 се отменя.
§ 8. В се правят следните изменения:
1. В ал. 10, изречение първо думите "и се актуват от областния управител" се заличават.
2. Алинея 11 се отменя.
§ 9. В се правят следните изменения:
1. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Продажната цена на земите, включително на тези, разположени извън границите на урбанизираните територии, се определя по реда на чл. 90 ППЗДС."
2. В ал. 5 думите "по реда на ал. 2 и 3" се заменят с "при условията и по реда, определени в глава четвърта "а", раздел I".
§ 10. В думата "замяна" се заменя с "търг, който се провежда при условията и по реда, определени в глава четвърта "а", раздел II".
§ 11. В се създава ал. 9:
"(9) При откриване на закононарушения, на нови обстоятелства или на нови писмени доказателства от съществено значение по искане на министъра на земеделието и храните или на заинтересуваните лица, отправено в срок до една година от откриване на новите обстоятелства или новите писмени доказателства, но не по-късно от две години от влизането в сила на протокола по ал. 7, директорът на областната дирекция "Земеделие" издава заповед за свикване на комисия по чл. 19, ал. 2 ЗСПЗЗ за преразглеждане на приетото протоколно решение за определяне на земите по чл. 19 ЗСПЗЗ. Този ред не се прилага, когато за същите земи има влязло в сила съдебно решение. За новите протоколни решения важат разпоредбите на ал. 7 и 8."
§ 12. Създават се и :
". (1) За земеделските земи, останали след възстановяване на собствеността и предадени на общината по реда на чл. 45в, по решение на общинския съвет могат да се изработват проекти за обекти със селскостопанско предназначение.
(2) В проекта по ал. 1 могат да се включват и други земеделски имоти след съгласието на собствениците им.
(3) В проекта не се включват:
1. имоти или части от имоти, за които към датата на влизане в сила на правилника има изработен подробен устройствен план или изработването на такъв план е разрешено;
2. имоти, които попадат в територията, определена за възстановяване на собствеността в стари съществуващи или възстановими граници по реда на чл. 18г, ал. 1, т. 2 и 3.
(4) Проектът се изработва по реда на Наредба № 2 от 1998 г. за застрояване в земеделските земи (ДВ, бр. 48 от 1998 г.).
Чл. 45и
(2) Решението по ал. 1 се приема въз основа на скица проект с нанесени граници на площите, за които се предвижда промяна в начина на трайно ползване. Скицата проект представлява неразделна част от решението на общинския съвет по ал. 1.
(3) Скицата проект в цифров и графичен вид се издава по искане на кмета на общината от общинската служба по земеделие. За имоти, разположени в землища, за които е одобрена кадастрална карта, скицата проект за отразяване на предвижданата промяна в начина на трайно ползване се изработва въз основа на данни от кадастралната карта и кадастралните регистри от правоспособно лице.
(4) Извършената промяна на начина на трайно ползване съобразно решението на общинския съвет се отразява:
1. в картата на възстановената собственост - по реда на чл. 78а;
2. за имоти, разположени в землища, за които е одобрена кадастрална карта и кадастрални регистри - по реда на Наредба № 3 от 2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри (обн., ДВ, бр. 41 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 16 от 2006 г.).
(5) В случай че в срок две години от приемането на решението на общинския съвет по ал. 1 кметът на общината не поиска отразяване на промяната на начина на трайно ползване по реда на ал. 4, общинската служба по земеделие служебно заличава проекта за промяна на начина на трайно ползване."
§ 13. Създава се :
"Глава четвърта "а"
РАЗПОРЕЖДАНЕ С ДЪРЖАВНИТЕ ЗЕМИ В БИВШИТЕ СТОПАНСКИ ДВОРОВЕ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ ПО § 12 ОТ ПРЕХОДНИТЕ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИТЕ РАЗПОРЕДБИ НА ЗСПЗЗ
Раздел І
Разпореждане със земи по реда на чл. 27, ал. 6 ЗСПЗЗ
Чл. 56а
(2) В заявлението по ал. 1 се посочва предпочитаният начин за придобиване на правото на собственост върху земите по ал. 1 съгласно чл. 27, ал. 6 ЗСПЗЗ. Към заявлението се прилагат:
1. копие от документи за самоличност на физическите лица;
2. документ, удостоверяващ правото на собственост върху сградите и/или съоръженията - собственост на заявителя;
3. документ за правото на собственост върху земеделските земи на заявителя с актуална скица - в случаите, когато се предлага внасяне на равностойна земеделска земя в държавния поземлен фонд по чл. 27, ал. 6, т. 3 ЗСПЗЗ;
4. акт за частна държавна собственост, удостоверяващ правото на собственост върху прилежащите и застроените площи по ал. 1 със скица;
5. оценка на трайни насаждения - при наличието им в имота, която се изготвя по реда на Наредбата за базисните цени на трайните насаждения, приета с Постановление № 151 на Министерския съвет от 1991 г. (обн., ДВ, бр. 65 от 1991 г.; попр., бр. 84 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 107 от 2000 г. и бр. 81 от 2003 г.);
6. удостоверение за характеристиките на имотите - собственост на граждани или юридически лица, издадено от общинската служба по земеделие;
7. удостоверение за поливност - при наличие на годни за експлоатация поливни съоръжения в имота, предложен за замяна от заявителя;
8. други документи за изпълнението на специалните изисквания на закона.
(3) Когато предложението за замяна или продажба е подадено от юридическо лице или едноличен търговец, се представят и:
1. удостоверение за вписване в Търговския регистър;
2. удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация, документ за данъчна регистрация и БУЛСТАТ, когато кандидатът не е вписан в Търговския регистър по Закона за търговския регистър;
3. документ за самоличност на физическото лице, представляващо търговеца при провеждането на процедурата;
4. протокол от заседание на съответния оправомощен орган, съдържащ решение за извършване на замяна или продажба, в което се посочват държавните и частните имоти - предмет на замяна или продажба.
(4) Областната дирекция "Земеделие" извършва проверка за редовността на преписката, прилага мотивирано писмено становище, включително по предлаганите в замяна имоти, когато частните имоти са разположени в друга област, и изпраща комплектуваните преписки в Министерството на земеделието и храните в едномесечен срок от представянето на документите по ал. 2 и 3.
(5) Когато констатира нередовност, областната дирекция "Земеделие" връща преписката на заявителя с препоръчано писмо с обратна разписка с указание в какво се състоят нередовностите и определя едномесечен срок за отстраняването им.
Чл. 56б
1. са обременени с ипотеки или други тежести;
2. са отдадени под наем или под аренда;
3. се намират в санитарно-охранителни зони;
4. нямат пряк пътен достъп;
5. са с площ под 1 дка;
6. не представляват обработваеми земи;
7. са обременени с ограничения на ползването, свързани с археологически обекти, културни ценности, замърсяване на почвата и др.
Чл. 56в
(2) Предоставената по реда на чл. 27, ал. 6, т. 3 ЗСПЗЗ земеделска земя се оценява по наредбата по чл. 36, ал. 2 ЗСПЗЗ. Замяната се извършва по парична равностойност.
Чл. 56г
(2) В заповедта за назначаване на комисията министърът определя:
1. поименния състав на членовете на комисията, които са длъжностни лица от Министерството на земеделието и храните;
2. други условия.
(3) Комисията приема правила за работата си, които се одобряват от министъра на земеделието и храните.
(4) При необходимост министърът на земеделието и храните може да привлича и консултанти към комисията.
(5) За работата си комисията съставя протокол, с който предлага на министъра на земеделието и храните да издаде заповед за придобиване на прилежащите и нормативноопределените площи или за отказ.
Чл. 56д
(2) Областната дирекция "Земеделие" писмено уведомява заявителя по преписката по реда на ГПК за стойността на имота, размера на дължимите данъци, такси, разноски и други плащания, сроковете за плащане и за сключване на договора и последиците при неспазването им.
(3) В едномесечен срок от съобщението заинтересуваното лице заплаща стойността на имота, дължимите данъци, такси, разноски и други суми.
(4) В случай че плащането се извършва с поименни компенсационни бонове, заинтересуваното лице в едномесечен срок представя в областната дирекция "Земеделие" нареждане за плащане по чл. 13, ал. 2 от Закона за сделките с компенсаторни инструменти до централния депозитар.
(5) Министърът на земеделието и храните или упълномощено от него длъжностно лице сключва писмен договор за продажба или за замяна в едномесечен срок от заплащането на сумите по ал. 3, а при плащане с поименни компенсационни бонове - от получаването на потвърждението за регистрация на плащането от централния депозитар по чл. 13, ал. 3 от Закона за сделките с компенсаторни инструменти. Договорът се вписва в службата по вписванията по местонахождение на имотите за сметка на заявителя. Нотариална форма не е необходима.
(6) Смята се, че заявителят се е отказал от придобиването на правото на собственост върху застроените и прилежащите площи в случаите, когато:
1. заявителят не е спазил сроковете по ал. 3 и 4;
2. потвърждението за регистрация на плащането от централния депозитар по ал. 5 не е постъпило в 3-месечен срок от уведомлението на областната дирекция "Земеделие";
3. заявителят не се е явил, за да подпише договора в срока по ал. 5.
(7) Областната дирекция "Земеделие" уведомява писмено Министерството на земеделието и храните за обстоятелствата по ал. 6.
(8) Областната дирекция "Земеделие" изпраща в 7-дневен срок копие от вписания в службата по вписванията договор на Министерството на земеделието и храните и на съответната общинска служба по земеделие по местонахождение на земеделските земи, които са придобити от държавата. Имотите се причисляват към държавния поземлен фонд в 14-дневен срок чрез отразяването им в регистъра на собствениците към картата на възстановената собственост.
(9) Когато имотите са разположени в землища, за които има одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, областната дирекция "Земеделие" изпраща на съответната служба по геодезия, картография и кадастър вписания договор за замяна за отразяването на собственост на държавата в кадастралната карта и в кадастралните регистри.
Раздел ІІ
Разпореждане със земи по реда на чл. 27, ал. 8 ЗСПЗЗ
Чл. 56е
(2) Имотите се предлагат на търг в размерите и границите, определени в съответствие с парцеларния план след дигитализирането му или с плана на новообразуваните имоти.
(3) Не се допуска участие в търга за част от имот.
Чл. 56ж
(2) Началната тръжна цена на имотите се определя по реда на чл. 88 ППЗДС. Данъчната оценка се определя като за земи в строителни граници.
(3) Оценките за определянето на началната тръжна цена се изготвят служебно от служители от областна дирекция "Земеделие".
Чл. 56з
(2) В заповедта по ал. 1 се посочват срокът за подаване на заявления, началната тръжна цена, депозитът за участие в търга в размер 10 на сто от началната тръжна цена, указание, че върху депозита не се начислява лихва и не подлежи на връщане при отказ за сключване на договор, банковата сметка за плащането и условията за възстановяване на депозита, както и мястото, където се обявява протоколът за резултатите от търга. В заповедта се посочват имотите - предмет на търга.
(3) Заповедта по ал. 1 се публикува на интернет страницата на областната дирекция "Земеделие" и на страницата на Министерството на земеделието и храните, поне в един национален ежедневник и местен вестник най-малко 30 дни преди крайния срок за подаване на заявленията за участие и се поставя в 3-дневен срок от издаването й на видно място в областната дирекция "Земеделие", в общинската служба по земеделие, в общината и в кметството на населеното място по местонахождение на имота.
Чл. 56и
(2) Решенията на комисията се вземат с мнозинство от броя на членовете й.
Чл. 56к
(2) В заявлението по ал. 1 се посочват:
1. местонахождението, номерът и площта на поземления имот;
2. предлаганата цена в левове за имота.
(3) Към заявлението се прилага:
1. копие от документ за самоличност за физическите лица;
2. удостоверение за вписване в Търговския регистър;
3. удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация, документ за данъчна регистрация и БУЛСТАТ, когато кандидатът не е вписан в Търговския регистър по Закона за търговския регистър;
4. документ за самоличност на физическото лице, представляващо търговеца при провеждането на процедурата;
5. платежен документ за внесен депозит в оригинал.
(4) Търгът може да се проведе само в случай че поне двама кандидати са подали заявление за участие.
Чл. 56л
(2) Получените в областната дирекция "Земеделие" пликове със заявления за участие в търга, без да се разпечатват, се записват с входящ номер и дата в регистър.
(3) Предлаганата цена е в цяло число левове и не може да бъде по-ниска от началната тръжна цена.
(4) Не се допускат за участие в търга кандидатите, чиито заявления са подадени след срока по чл. 56з, ал. 2 или не отговарят на изискванията на чл. 56к.
(5) Директорът на областната дирекция "Земеделие" в 3-дневен срок след изтичане на крайния срок за подаване на заявленията за участие в търга назначава със заповед тръжната комисия.
(6) В 7-дневен срок тръжната комисия разглежда заявленията, класира предложенията и определя спечелилия търга кандидат за всеки имот.
(7) Търгът се счита за спечелен от участника, който е предложил най-висока цена за имота.
Чл. 56м
1. постъпилите заявления за участие в търга по имоти (брой, имена на заявителите, предложената цена);
2. кандидатите, които не са допуснати за участие в търга, и мотивите за това;
3. имотите и имената на класираните на първо и второ място кандидати за всеки имот;
4. имотите, за които не е определен купувач.
(2) Протоколът се подписва от членовете на тръжната комисия и се обявява на посоченото в заповедта място.
(3) Председателят на тръжната комисия в 3-дневен срок представя протоколите по ал. 2 за одобряване от министъра на земеделието и храните.
(4) Министърът на земеделието и храните или упълномощено от него длъжностно лице в 7-дневен срок със заповед определя класираните на първо и второ място кандидати за всеки имот. Заповедта се публикува на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни.
(5) Директорът на областната дирекция "Земеделие" уведомява участниците в търга по реда на ГПК за заповедта по ал. 1 в 3-дневен срок.
(6) Участниците в търга могат да подадат жалба по реда на Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок от уведомлението по ал. 5.
Чл. 56н
(2) Председателят на тръжната комисия уведомява по реда на ГПК кандидатите по ал. 1 за деня, часа, условията и реда за провеждане на търга с явно наддаване.
(3) В деня и часа, определени за провеждането на търга, председателят на комисията проверява присъствието на членовете на комисията, обявява откриването на търга, неговия предмет, проверява документите на участниците съвместно с членовете на комисията и констатира дали са изпълнени условията за провеждане на търга.
(4) Търгът се провежда между кандидатите, явили се на обявената дата.
(5) В случай че отсъстват повече от един от членовете на комисията или правоспособният юрист, търгът се отлага за същия час и място на следващия ден.
(6) При възникване на обстоятелства, които правят невъзможно откриването или продължаването на отложения при условията на ал. 5 търг, комисията съставя протокол, въз основа на който се насрочва нов търг.
Чл. 56о
(2) Началната тръжна цена е равна на предложената от кандидатите при търга с тайно наддаване цена, увеличена с една стъпка.
(3) Наддаването се извършва чрез обявяване от участниците на последователни суми над началната цена, разграничени от председателя със звуков сигнал, като всяко увеличение трябва да бъде равно на стъпката по ал. 1.
(4) Преди третото обявяване на последното предложение се прави предупреждение, че е последно, и ако няма друго предложение, председателят обявява приключването на наддаването със звуков сигнал. Председателят обявява участника, който се предлага за спечелил търга, и закрива търга.
(5) На първо място в търга се класира кандидатът, предложил най-висока цена за даден имот.
(6) При явяване само на един кандидат за даден имот той се обявява за спечелил търга при обявената от него тръжна цена в търга с тайно наддаване.
(7) Имотите, за които не са се явили кандидати, се включват в предмета на следващия търг.
Чл. 56п
(2) Директорът на областната дирекция "Земеделие" уведомява участниците в търга по реда на ГПК за заповедта по ал. 1.
(3) Участниците в търга могат да подадат жалба в 14-дневен срок от уведомлението по ал. 2.
(4) Когато в 14-дневен срок от влизането в сила на заповедта лицето, спечелило търга, не внесе цената, дължимите данъци, такси и режийни разноски, директорът на областната дирекция "Земеделие" уведомява по реда на ГПК класирания на второ място кандидат.
Чл. 56р
(2) Въз основа на договорите по ал. 1 се отразяват промените в регистъра на собствениците и на имотите.
(3) Договор не се сключва, когато:
1. спечелилият участник не се яви в областната дирекция "Земеделие" за сключване на договора в срока по чл. 56п, ал. 4;
2. не е извършено плащането за спечеления на търг имот;
3. е подадена жалба.
(4) Директорът на областната дирекция "Земеделие" уведомява лицата по реда на ГПК за обстоятелствата по ал. 3.
(5) Имотите по чл. 27, ал. 8 ЗСПЗЗ, за които не са сключени договори, се включват в предмета на следващия търг.
Раздел ІІІ
Актове за държавна собственост за земите по чл. 27, ал. 6 и 8 ЗСПЗЗ
Чл. 56с
1. съставени по-рано актове за държавна собственост за имота;
2. бивши собственици на имота;
3. съсобственици на имота;
4. разпореждания с имота или с части от него;
5. включване на имота в капитала на търговско дружество.
(2) Областният управител уведомява областната дирекция "Земеделие" за данните по ал. 1 в 14-дневен срок.
(3) При неспазване на срока по ал. 2 областната дирекция "Земеделие" съставя акта, като данните за обстоятелствата по ал. 1 не се попълват.
(4) Актовете се съставят по образец, утвърден от министъра на регионалното развитие и благоустройството.
(5) Актът за частна държавна собственост се издава в 14-дневен срок от министъра на земеделието и храните или от определено от него длъжностно лице.
(6) Областната дирекция "Земеделие" вписва акта за частна държавна собственост в службата по вписванията по местонахождение на имота.
Чл. 56т
(2) Актовете за частна държавна собственост по ал. 1 се съхраняват от съответната областна дирекция "Земеделие".
Чл. 56у
Чл. 56ф
(2) Към искането за отписване от актовите книги лицата по ал. 1 прилагат копие от договора за продажба или за замяна.
Чл. 56х
§ 14. В ал. 3 се изменя така:
"(3) Декларацията се подава в срок до 31 юли лично или чрез пълномощник и важи за следващата стопанска година."
§ 15. В думите "15 март" се заменят с "10 август".
§ 16. В думите "20 април" се заменят с "31 октомври".
§ 17. В думите "20 април" се заменят с "31 октомври".
§ 18. Създава се :
"Чл. 78а. (1) Собственикът на земеделска земя или упълномощено от него лице писмено с нотариална заверка на подписа може да подаде заявление до общинската служба по земеделие за промяна на начина на трайно ползване на имота или на части от него за други земеделски нужди.
(2) Началникът на общинската служба по земеделие назначава комисия в състав: двама представители на общинската служба по земеделие и представител на изпълнителя на технически дейности за поддържане на картата на възстановената собственост, която съвместно със собственика или упълномощеното от него лице извършва проверка на място и установява начина на трайно ползване на имота.
(3) В случай че граничните точки на имота не са означени, проверката на място се извършва след трасиране на границите.
(4) Комисията съставя протокол, в който отразява констатирания начин на трайно ползване на имота. Протоколът на комисията се одобрява от началника на общинската служба по земеделие и се съобщава на лицата по ал. 1.
(5) Подаването на заявлението по ал. 1 и отразяването на промените на начина на трайно ползване се извършва при условията и по реда на Наредба № 49 от 2004 г. за поддържане на картата на възстановената собственост.
(6) Когато за землището са одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, установяването на начина на трайно ползване на имота се извършва по реда на ал. 1 - 4. Промяната на начина на трайно ползване се отразява по реда на Наредба № 3 от 2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри."
§ 19. "Планове за поземлено управление" се отменя.
§ 20. Създава се :
"Чл. 97. (1) Предложението по чл. 37з, ал. 2 ЗСПЗЗ се придружава от:
1. съгласие от министъра на земеделието и храните за имоти от държавния поземлен фонд и решение на общинския съвет за имоти от общинския поземлен фонд за включването им в проект на план за уедряване;
2. писмено споразумение с нотариално заверени подписи - за земеделските земи - собственост на физически и юридически лица;
3. проект на план за уедряване.
(2) За имотите от държавния поземлен фонд и от общинския поземлен фонд се прилага разпоредбата на чл. 89, ал. 2.
(3) Одобряването на проекта на плана за уедряване се извършва по реда на чл. 94."
§ 21. Създава се :
"Глава десета
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА МЕРИ И ПАСИЩА ОТ ДЪРЖАВНИЯ ПОЗЕМЛЕН ФОНД НА ОБЩИНИ ЗА ОТДАВАНЕТО ИМ ПОД НАЕМ ИЛИ ПОД АРЕНДА
Чл. 98
(2) В искането по ал. 1 имотите от държавния поземлен фонд се посочват по землища с идентификационните им номера и други характеристики съгласно картата на възстановената собственост или кадастралната карта в случаите, когато за землището е одобрена кадастрална карта.
(3) Към искането се прилагат:
1. данни за броя и вида на пасищните животни по землища;
2. данни за свободните мери и пасища от общинския поземлен фонд по землища и предвижданията за начина им на управление - за паша на животни, за поддържането им в добро земеделско и екологично състояние или за неземеделски нужди съгласно чл. 25, ал. 3 3СПЗЗ;
3. други данни, обосноваващи искането.
Чл. 99
(2) Службите по геодезия, картография и кадастър са длъжни да предоставят в 7-дневен срок съответните данни за мерите и пасищата, разположени в землища, за които е одобрена кадастрална карта.
Чл. 100
(2) Заповедта по ал. 1 се обявява на видно място в общината и в кметствата и се публикува на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните.
Чл. 101
(2) Дължимите годишни арендни и наемни вноски за мерите и пасищата от държавния поземлен фонд се заплащат авансово по сметка на общината в следните срокове:
1. при подписване на договора - за първата година;
2. до 31 декември на предходната календарна година - за всяка следваща година от срока на договора.
(3) В срок до 31 януари общината ежегодно превежда по сметката на Министерството на земеделието и храните сумата от приходите по ал. 2 и в размер, определен със заповедта по чл. 37н, ал. 1, т. 5 ЗСПЗЗ на министъра на земеделието и храните.
Чл. 102
(2) След представянето на справката министърът на земеделието и храните може да актуализира заповедта по чл. 100, ал. 1.
Чл. 103
(2) За провеждане на търговете съответно се прилагат чл. 47в - 47о.
Чл. 104

Преходни и Заключителни разпоредби

Заключителни разпоредби

КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 100 ОТ 21 МАЙ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 188 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1991 Г.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив