петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14029 прочитания

    Пазарът на земеделска земя се развива динамично

    Вижте какво още каза за цените на земята и доходността председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Борислав Петков в интервю за Economy.bg
    19 юни 2012, 15:22 a+ a- a

    Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи

    Борислав Петков е председател на УС на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Той е завършил аграрна икономика в Пловдивския селскостопански университет и след това право във Великотърновския университет. Изпълнителен директор е на "Омега агроинвест" ЕАД. В интервю за Economy.bg Петков разказа повече на нивата на пазара на земеделска земя от началото на тази година, за боря на сделките, доходността и нивата на цените. 

    Господин Петков, накъде вървят цените на земеделска земя от началото на тази година?
    Пазарът в момента е изключително динамичен и затова и цените са динамични.  В определени райони, като констатация за първото шестмесечие, обемът на сделките се запазва и дори на места се повишава броят им. Самите цени в някои райони бележат лек ръст, на други са в застой. На някои места има и връщане назад в цените, но това зависи от конюнктурата на всеки географски район. В зависимост от сезона търсенето и предлагането на земеделска земя варира. Можем обаче да кажем, че в момента пазарът е стабилен. За мен критерият за стабилност е, когато един продавач може да намери купувач в рамките на от един до три дни. В момента това е напълно постижимо на пазара на земеделска земя. Имаме голяма палитра от инвеститори в сектора  – арендаторите, инвестиционните дружества и други частни инвеститори, които пренасочват своите капитали съм сектора на земеделска земя. Това прави пазара в момента много интересен. 

    В такъв случай изгодно ли е да се инвестира сега в земеделска земя?
    Да, изгодно е, но до определена степен. Необходимо да се постъпва с икономическа логика и с  необходимата сериозност към подобна инвестиция, за да не се окаже, че тя не е достатъчно доходоносна за самите инвеститори. В такъв случай може да се окаже и че те могат да си възвърнат парите за периода, за който са си определили възвръщаемост. Съществуват такива инвеститори, които в нашите среди наричаме камикадзета. Те влизат на пазара без да са подготвени. Аз съм убеден, че този пазар е за професионалисти и много добре трябва да бъде обмислена всяка една покупка.  Призмата, през която гледа един арендатор е една, а призмата на инвеститора е друга. 

    В началото споменахте, че в някои райони има ръст на цените. Кои са тези райони и в какъв процент се изразява повишаването?
    Ръстът на цените на земеделска земя е между 5-7% в Централна, Северна и Североизточна България. От Южна България можем да споменем района на Стара  Загора като място, където цените вървят нагоре.

    Каква е доходността на земеделската земя от началото на тази година?
    Зависи дали гледаме през призмата на арендаторите или на инвеститорите. Един уважаващ себе си инвеститор и правилно планирал своите финанси би следвало да заложи на доходност не по-ниска от 5.5-6% текущо. Ако той плати цена от 400 лв., трябва да получи минимум около 27 лв. рента. 

    Как изглежда пазарът на земеделска земя в Северозападна България, един район, за който се предполага, че е от най-бавноразвиващите се икономически район в страната?
    Северозападна България стана интересна за арендуване и търговия в последната година и половина. Преди това тя наистина беше доста непривлекателна. Желанието за обработка от страна на арендаторите, особено от тези, които са ситуирани в Централна и Северна България, ги накара да погледнат на запад от тях и да видят свободни терени, които не са усвоени, затова мощно навлязоха там. Наистина има терени в тази област, които не са пригодни за обработка. Например в Белоградчик. Там земята не е подходяща за интензивно земеделско производство, но пък е пригодна за отглеждане на овощни дървета. Рано или късно обаче пазарът и там ще се развие със същата сила, с която се развива във Видин, Враца, Монтана, по поречието на Дунав. Северозападна България в момента изпреварва и по обем на сделки, и като ръст на цените някои райони в България. 

    Изгодно ли да се продава земя там в момента?
    Изгодно е. Решението да се продава или не, е лично на собственика. Продава този, който е решил да се раздели със собствеността си. Ако имаш 100 дка, пръснати на различни места по 5 дка, няма как нейната цена да се повиши. Земята трябва да отиде при тези, които могат да я обработват и да я управляват добре. Това са арендаторите и инвеститорите. Защото инвеститорите,  влагайки  пари в нея, търсят начин да я окрупнят или заменят, търсят най-добрата цена за аренда. Докато когато има много наследници на една земя, те не мога да направят нищо, за да я управляват. Затова е по-добре да продадат и да инвестират в нещо друго.

    Как виждате развитието на пазара до края на годината?
    Не очаквам някакви съществени сътресения или колебания на пазара. Няма да е по-различно от миналата година. Сега влизаме в един съществен, динамичен период – след жътва, когато земята се търгува най-много. Интерес има. Пазарът е стабилен и ще става все по-интересен.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 15 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 19 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 20 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 21 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам